Waarom kies je voor gespreid betalen bij aankopen op e-commercesite?

Waarom kies je voor gespreid betalen bij aankopen op e-commercesite?

Consumenten geven steeds vaker de voorkeur aan online winkelen boven een fysieke winkel. Een van de redenen is dat het vertrouwen van de consument in e-commerce is toegenomen. Een andere reden is het betaalgemak, met name van het gespreid betalen. Lees hier meer over deze betaalmethode.

Veel concurrentie vraagt om creatieve oplossingen

Het aanbod van online winkels is enorm groot, er is veel concurrentie. Volgens een *onderzoek van het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek bestond in 2021 59% van de online aankopen uit kleding. Maar ook andere producten zijn populair, zoals bijvoorbeeld cosmetica, vakanties en elektronische apparaten als spelcomputers.

Als consument heb je veel keuzevrijheid als je via internet je aankopen doet. Daarbij let je uiteraard op de kwaliteit van de producten die je koopt. Maar je bent je eveneens bewust van de mogelijkheid om prijzen en betaalcondities te vergelijken. Daarbij valt de keuze vaak op online winkels die gespreid betalen aanbieden.

Welk voordeel heb je als consument bij gespreid betalen?

Voor jou als consument heeft het gespreid betalen bij online aankopen eigenlijk alleen maar voordelen. Duurdere producten, waarvoor je het totale aankoopbedrag niet direct beschikbaar hebt, kun je toch direct kopen. Je loopt dan niet het risico dat het bijvoorbeeld uitverkocht is als je het op een later tijdstip zou moeten kopen.

Afhankelijk van de winkel waar je je aankopen doet, zijn er geen extra kosten voor het betalen in termijnen verschuldigd. Of je betaalt een lage rentevergoeding.

Heeft de ondernemer ook voordeel van het gespreid betalen?

De ondernemers in de e-commerce hebben uiteraard ook voordelen als ze hun klanten het gespreid betalen aanbieden. Je kunt je voorstellen dat je, als je een goede ervaring hebt bij een webshop waar je gespreid kunt betalen, voor een volgende aankoop weer terugkomt.

Hierbij bind je je als klant dus aan deze specifieke webwinkel. Dit verstevigt de positie van de webwinkel ten opzichte van zijn concurrenten. Je wordt namelijk een trouwe klant van de webwinkel en misschien profiteer je daardoor tevens van speciale aanbiedingen of kortingen voor vaste klanten.

Betrouwbare partners voor gespreid betalen

Met het aanbieden van gespreid betalen voldoet een online winkel overigens ook aan de wettelijke bepalingen voor online winkelen. Je moet als klant namelijk de mogelijkheid hebben om een aankoop in termijnen af te rekenen. Daar heb je als consument vooral profijt van als je een duurder product online aanschaft.

In de e-commerce zijn er veel verschillende aanbieders van online betaalmethodes. Je wilt natuurlijk betalen via een betrouwbare betaalmethode. Een daarvan is bijvoorbeeld FLOA Pay. Bij de webwinkels die gebruik maken van deze betaalmethode kun je aankopen van enkele tientjes tot een paar duizend euro gespreid betalen in drie of vier termijnen.

*Bron: opendata.cbs.nl/#/CBS/nl/dataset/84889NED/table?searchKeywords=internetaankopen