Tips om laarzen te onderhouden? Verzorg je laarzen voor langdurig gebruik!

Tips om laarzen te onderhouden? Verzorg je laarzen voor langdurig gebruik!

Laarzen zijn niet alleen fashionable, maar ook praktisch in de koude wintermaanden. Of je nu laarzen met hak draagt voor een avondje uit, of stoere cowboylaarzen voor een casual look, het is belangrijk om je laarzen goed te onderhouden. Met de juiste verzorging kun je ervoor zorgen dat je laarzen langer meegaan en dat ze er altijd mooi uitzien. In dit artikel geven wij je handige tips om je laarzen in topconditie te houden.

Reinig je laarzen na het dragen

Na een lange dag dragen is het belangrijk om je laarzen goed te reinigen. Verwijder eerst los vuil en stof met een zachte borstel of een vochtig doekje. Let hierbij vooral op de plekken waar vuil zich kan ophopen, zoals de zolen en de hakken. Na het schoonmaken kun je je laarzen laten drogen in een goed geventileerde ruimte, maar vermijd direct zonlicht en warmtebronnen.

Bescherm je laarzen met een spray

Om je laarzen te beschermen tegen vuil en vocht, kun je ze behandelen met een waterafstotende spray. Spray de laarzen gelijkmatig in en laat ze vervolgens goed drogen voordat je ze weer draagt. Let er wel op dat je de juiste spray gebruikt voor het materiaal van je laarzen. Voor leer gebruik je een andere spray dan voor suède of textiel.

Bewaar je laarzen op de juiste manier

Als je je laarzen niet draagt, is het belangrijk om ze op de juiste manier op te bergen. Stop ze niet zomaar ergens in de kast, maar gebruik daarvoor speciale laarzenspanners. Deze spanners zorgen ervoor dat je laarzen mooi rechtop blijven staan en voorkomen dat ze hun vorm verliezen of gaan kreukelen. Daarnaast is het ook verstandig om je laarzen op een koele en droge plaats te bewaren, uit de buurt van direct zonlicht en warmtebronnen.

Onderhoud je leren laarzen regelmatig

Als je leren laarzen hebt, is het belangrijk om ze regelmatig te onderhouden. Dit helpt om het leer soepel en mooi te houden. Reinig je leren laarzen met een speciale lederreiniger en breng daarna een laagje ledercrème aan om het leer te voeden en te beschermen. Laat de crème goed intrekken en poets je laarzen daarna op met een zachte doek voor een mooie glans. Herhaal deze stappen om de paar maanden of wanneer je merkt dat het leer droog begint aan te voelen.

Verzorg je laarzen met een suèdeborstel

Als je cowboylaarzen van suède hebt, vergt het onderhoud van je laarzen iets meer aandacht. Suède is namelijk een gevoelig materiaal dat snel vlekken kan krijgen. Om je cowboylaarzen mooi te houden, borstel je ze regelmatig met een suèdeborstel om vuil en stof te verwijderen. Bij hardnekkige vlekken kun je een suèdespray gebruiken om de vlekken te behandelen. Vergeet niet om je laarzen daarna in te spuiten met een waterafstotende spray om ze te beschermen tegen vocht.

Laat je laarzen indien nodig repareren

Ten slotte, als je merkt dat je laarzen beschadigd zijn of dat er iets kapot is aan de hakken of zolen, laat ze dan repareren door een professional. Een schoenmaker kan je vaak helpen met het herstellen van je laarzen, zodat je er weer langdurig plezier van kunt hebben. Het is beter om de laarzen op tijd te laten repareren, voordat de schade verergert en niet meer te herstellen is.

Met deze tips kun je je laarzen goed verzorgen en behouden ze hun mooie uitstraling voor langdurig gebruik. Zorg er dus voor dat je je laarzen na het dragen goed reinigt, beschermt met een waterafstotende spray en op de juiste manier opbergt. Vergeet niet regelmatig onderhoud te plegen aan je leren laarzen of cowboylaarzen van suède, zodat ze er altijd als nieuw uitzien. En als er iets kapot is aan je laarzen, laat ze dan professioneel repareren. Op deze manier kun je optimaal genieten van je hoge laarzen en gaan ze jaren mee.