Heeft het slikken van collageen wel zin?

Heeft het slikken van collageen wel zin?

Als het gaat om de verschillende structuren en systemen in ons lichaam, zijn er maar weinig zo belangrijk als de productie van collageen. Collageen is het meest voorkomende eiwit in het lichaam en is het essentiële bindweefsel dat structuur en steun biedt aan onze huid, botten, spieren, pezen en kraakbeen. 

Hoewel ons lichaam van nature collageen produceert, maken we er minder van aan naarmate we ouder worden en als gevolg van omgevingsfactoren, levensstijl en voeding. Verminderde collageen productie kan zich uiten in de vorm van rimpels, gewrichts- of spierpijn, traag herstel van blessures of een droge of slappe huid.

Veranderingen in je levensstijl en toevoegingen aan je dieet kunnen helpen om de collageenproductie te stimuleren, en sommige mensen beginnen met collageen slikken om hun collageenniveaus aan te vullen. Of dit echt zin heeft proberen we in dit artikel uit te pluizen.

Is collageen poeder slikken zinvol?

Hoewel er talloze merken collageenpoeder op de markt zijn die allemaal verschillende voordelen bieden, blijft het een controversieel onderwerp of collageen slikken zinvol is of niet. Dit omdat de onderzoeksresultaten inconsistent zijn en de meeste beweerde voordelen onbewezen blijven.

Er zijn maar weinig gegevens die aantonen dat collageenpoeder werkt. Toch blijkt uit sommige onderzoeken dat de collageenpeptiden (kleinere fragmenten van collageen) in sommige merken collageenpoeder op zijn minst nuttig kunnen zijn bij het hydrateren van de huid en het verbeteren van de elasticiteit.

Bovendien wordt gedacht dat collageenpoeders op zijn minst marginaal effectiever zijn dan het collageen in huidcrèmes en -serums, omdat collageen van nature niet aan de oppervlakte van de huid zit, maar in de diepere lagen. Collageenpoeders worden volgens de Harvard Medical School ook beter door het lichaam opgenomen.

Hoe lang duurt het voordat collageenpoeder begint te werken?

Zelfs als collageen poeder als effectief wordt gezien, ervaren gebruikers niet van de ene op de andere dag resultaat. De meeste analyses laten zien dat collageen poeder 3 tot 6 maanden moet worden gebruikt voordat er merkbare resultaten worden gemeld - en zelfs dan zijn de gemelde resultaten meestal beperkt tot alleen een verbeterde elasticiteit van de huid. Er zijn ook enige onderzoeken die aantonen dat het gebruik van collageen poeder enige verbetering geeft voor de gezondheid van de huid.

Is het goed om elke dag collageen te slikken?

Het goede nieuws is dat verwante onderzoeken geen ernstige bijwerkingen hebben gevonden van het slikken van collageenpoeder: zolang het volgens voorschrift wordt ingenomen. De onderzochte doses collageenpoeder en andere collageensupplementen varieerden van 3 tot 15 gram per dag. Lichte bijwerkingen van collageen supplementen zijn onder andere een onaangename smaak in de mond, hoofdpijn, licht in het hoofd of diarree.

Conclusie

Het is wel goed om te bedenken dat het regelmatig slikken van collageen poeder erg duur kan zijn en voor sommige mensen een excuus kan zijn om niet gezond te eten of om gedrag te vermijden waarvan bekend is dat het de productie van collageen doet afnemen, zoals roken, drinken of niet genoeg slapen of bewegen.

Er zijn veel verschillende supplementen met collageen op de markt, maar er zijn verschillende natuurlijke bronnen van collageen te vinden in voeding (en het lichaam maakt van nature meer collageen aan als men eiwitrijk voedsel eet zoals vis, mager vlees, eieren en bonen), dus het is belangrijk om een verscheidenheid hiervan in je dieet op te nemen.