Afvallen zonder dieet? De 4 beste tips!

Afvallen zonder dieet? De 4 beste tips!

Een strak lichaam krijgen hoeft helemaal niet moeilijk te zijn en je hoeft er geen speciale diëten voor te volgen. In dit artikel heb ik de 4 beste tips voor je op een rijtje gezet om sneller en makkelijker je doel te kunnen bereiken. Begin vandaag nog met onderstaande tips waarmee je kunt afvallen en jouw ideale gewicht bereiken.

1. Maak zelf je tussendoortjes

​Om af te kunnen vallen zonder dieet is het belangrijk te letten op wat je eet. Te veel tussendoortjes zorgen al snel voor een opstapeling van calorieën. Kies dus niet te snel voor een snack. Maar als je toch wat wilt eten, zorg dan dat je een voorraad zelfgemaakte hapjes hebt. Deze bevatten minder suiker en koolhydraten en bevatten alleen maar pure ingrediënten.

Je kunt zelf gezonde muffins van amandelmeel of havermeel maken. Kies voor een gekookt ei als tussendoortje, een handje noten, een stuk fruit of een zelfgemaakte notenreep. Wil je meer weten over gezonde tussendoortjes, lees dan Gezonde snacks en tussendoortjes maken.

2. ​Afvallen zonder dieet met water

​​Water is noodzakelijk om ons lichaam in goede conditie te houden. We hebben het nodig om te kunnen overleven (ons lichaam bestaat voor bijna 70% uit water). Maar het helpt ook om gewichtsverlies te stimuleren. Je zou genoeg water moeten drinken (1,5 tot 2 liter) om je spijsvertering goed te laten werken. Voldoende water helpt je darmen in beweging te houden en zorgt voor een goede doorbloeding van alle organen.

Maar er zit nog een voordeel aan water drinken, vooral aan koud water drinken. Dat komt door het thermogene effect. Je lichaam moet het koude water op lichaamstemperatuur brengen en dat kost calorieën, zodat je metabolisme tot wel 30% verhoogd wordt. Dit duurt zo’n veertig minuten. Ook geeft water een vol gevoel, als je het voor het eten drinkt. Daardoor eet je minder.

3. Ga alleen eten als je honger hebt

Waar ga jij op af als je gaat eten, de klok of je maag? Vaak is het tijd om te eten, 12 uur of 6 uur. Maar heb je dan al echt honger? Het beste is het om je maaltijden af te stemmen op je hongergevoel, dus je innerlijke klok. Dat zorgt ervoor dat je maag klaar is om te eten en dus ook echt leeg is. Je spijsvertering werkt efficiënter en je eet niet meer dan je nodig hebt. Je kunt ook eens proberen om een maaltijd over te slaan. Dit is ook een goede manier om af te vallen blijkt uit onderzoek.

4. Eet rustig

Hoe snel je eet (of juist langzaam) bepaalt voor een groot deel hoeveel en hoe snel je afvalt. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen die te snel eten, 115% meer kans hebben om dik te worden, dan mensen die rustig eten. Langzaam eten helpt om elke maaltijd 10% minder te eten.

Je maag heeft tijd nodig om het voedsel te verwerken dat hij binnenkrijgt. De spijsvertering is een ingewikkeld samenspel van hormonen, enzymen en spijsverteringssappen. Op het moment dat je maag vol begint te raken, maakt hij meerdere hormonen aan om de hersenen door te geven dat je verzadigd bent. Dat gaat echter niet zo snel, het duurt een kwartier voordat je hersenen dat bericht oppikken. Daarom is het belangrijk rustig en bewust te eten, zodat je het kunt voelen dat je vol zit.

Tips om rustig te kunnen eten

- ​Eet aan tafel en laat je niet afleiden door smartphones of de televisie. Hierdoor kun je beter voelen of je vol zit. Aandacht voor het eten helpt ook om meer te kunnen proeven en dat geeft een groter gevoel van verzadiging.

-​Kauw goed en langdurig voor je doorslikt.

- ​Neem kleinere happen.

- Leg je bestek neer tussen de happen door.

- Maak eens een maaltijd waar je lang over doet, met kleine hapjes, zoals salade, soep en verschillende groenten. Geniet van samen eten met anderen, dek de tafel en zet kaarsen neer.