Geen bril meer dragen? Lees hier meer over ogen laseren

Geen bril meer dragen? Lees hier meer over ogen laseren

Ogen laseren is een geavanceerde techniek die wordt gebruikt om refractiefouten zoals bijziendheid, verziendheid en astigmatisme te corrigeren. Het doel van ogen laseren is om de vorm van het hoornvlies aan te passen, zodat het licht op de juiste manier op het netvlies wordt gefocust. In dit artikel zullen we de basisprincipes van hoe ogen laseren werkt uitleggen.

Voorbereiding en metingen

Voordat de ogen gelaserd worden, zal een grondig onderzoek worden uitgevoerd om de gezondheid en de refractieve fouten van de ogen te bepalen. Tijdens dit onderzoek zullen verschillende metingen worden gedaan, waaronder de dikte van het hoornvlies, de grootte van de pupil, de kromming van het hoornvlies en de refractieafwijking.

Op basis van deze metingen zal de oogarts bepalen of je een geschikte kandidaat bent voor ogen laseren en welke specifieke procedure het meest geschikt is voor jouw ogen.

De lasertechniek

Er zijn verschillende lasertechnieken die kunnen worden gebruikt bij ogen laseren, zoals LASIK, PRK, LASEK en SMILE. Elke techniek heeft zijn eigen procedure, maar het algemene doel is hetzelfde: het aanpassen van de vorm van het hoornvlies om de brekingsafwijking te corrigeren.

Bij LASIK wordt er een flapje gemaakt in het bovenste laagje van het hoornvlies, waarna de laser de onderliggende laagjes van het hoornvlies aanpast. Vervolgens wordt het flapje teruggeplaatst en hecht het zich vanzelf aan het hoornvlies.

Bij PRK en LASEK wordt het bovenste laagje van het hoornvlies verwijderd, waarna de laser de onderliggende laagjes aanpast. Na de behandeling wordt er een beschermende contactlens op het oog geplaatst om het genezingsproces te bevorderen.

SMILE is een minimaal invasieve procedure waarbij een dunne lenticule in het hoornvlies wordt gecreëerd en verwijderd, waardoor de brekingsafwijking wordt gecorrigeerd.

Herstel en nazorg

Na de ooglaserbehandeling is het belangrijk om de instructies van de oogarts nauwkeurig op te volgen. Je kunt verwachten dat je ogen enigszins geïrriteerd en droog aanvoelen na de behandeling. Het is essentieel om de voorgeschreven oogdruppels te gebruiken en je ogen te beschermen tegen fel licht en wrijven. Het herstelproces varieert per persoon en per procedure, maar over het algemeen kunnen de meeste mensen binnen enkele dagen tot weken weer normaal functioneren. Denk goed na of ogen laseren iets voor jou is, of dat je toch liever een bril blijft dragen.