Hoe houd je kleding goed en mooi in de wasmachine

Hoe houd je kleding goed en mooi in de wasmachine

Je lievelingsbroek, je favoriete of dat ene shirt wat je het liefst naar ieder feestje draagt: iedereen heeft wel zijn kledingstukken waarvan hij of zij het liefst wil dat ze hun hele leven in dezelfde staat zouden blijven. Helaas is dat niet realistisch. Want wie kleding draagt, gebruikt en wast, ziet na een tijdje slijtage. Is het niet in de vorm van vlekken in het shirt, dan wel omdat je kleding na een tijdje zijn ideale vorm verliest vanwege het vele wassen. Dit wil je echter zo lang mogelijk zien te voorkomen. Maar hoe je dit? Door je kleding op de juiste manier te wassen. In dit artikel geven we je tips voor het wassen van je kleding, zodat je deze kleding zo lang mogelijk mooi houdt.

Gebruik zo min mogelijk de droger

Voordat we bij het wassen komen, is het eerst belangrijk te weten dat je kleding zo min mogelijk in de droger moet stoppen als je het in goede conditie wilt houden. De warmte die in een droger wordt gebruikt om de was te drogen, zorgt ervoor dat je kleding sneller uit model gaat en krimpt. Dit wil je natuurlijk koste wat kost voorkomen.

Gebruik het juiste wasmiddel

Misschien een inkoppertje, maar zorg ervoor dat je je kleding altijd met het juiste wasmiddel wast. Gebruik voor gekleurde was ook wasmiddel voor gekleurde was. Hetzelfde geldt voor zwarte en witte was. Toch gaat het verder dan alleen wasmiddel voor de kleur van je kleding. Ook heb je wasmiddel dat speciaal geschikt is voor het wassen van kwetsbare kleding. Door dit consequent te doen, behoudt je kleding zijn vorm en mooie en originele kleuren.

Keer je kleren binnenstebuiten voor het wassen

Gooi je kleding in de wastrommel? Zorg dan dat je de kleding er binnenstebuiten in gooit. Op deze manier zal je zien dat de opdrukken, kleuren en stiksels het beste hun kwaliteit behouden. Het is een simpele en effectieve manier om je kleding te beschermen en mooi te houden

Was je kleding niet te heet

Normale kleding wassen op 30 graden heeft de voorkeur wanneer de kleding niet al te vies is. Zo minimaliseer je de kans op het krimpen van je kleding. Wassen op 40 graden kan ook nog, maar bij vooral kwetsbare kleding zouden we dit niet aanraden. Het wassen van kleding op 60 graden is over het algemeen niet slim. Hiermee vergroot je de kans op het krimpen van je kleding.

Centrifugeer geen kwetsbare kleren

In eerste instantie wordt er altijd gekeken naar de temperatuur waarop je kleding wast, om aan te geven hoe je het kunt beschermen. Maar naast dat is het ook goed om te kijken naar het toerental waarop je jouw kleding centrifugeert. Bij een te hoge centrifugestand kan je kleding namelijk ook sneller slijten. Vooral met kwetsbare kleding, zoals dunne jurkjes, overhemden etc. moet je opletten. Bij voorkeur centrifugeer je deze kleding niet.

Maak gebruik van de oprfrisfunctie

De meest nieuwe wasmachines, zoals de beste wasmachines met stoomfunctie bijvoorbeeld, hebben een opfrisfunctie die je kleding in een korte tijd een opfrisbeurt geeft, zonder dat je kleding écht gewassen of gecentrifugeerd wordt. Er wordt bijvoorbeeld alleen stoom toegevoegd , waardoor je kleding weer frisser gaat ruiken maar geen risico loopt op beschadiging tijdens het wassen.