Waar komen de bekende trouwtradities vandaan?

Waar komen de bekende trouwtradities vandaan?

De mooiste dag van je leven komt steeds dichterbij maar bij het organiseren en regelen ervan komt veel meer kijken dan dat je op voorhand had verwacht. Er lijken ineens zoveel verschillende dingen te zijn waar je rekening mee moet houden. De locatie, de gastenlijst en dan ook nog al die tradities. Waar komen die eigenlijk vandaan?

Het vragen van de hand

Vroeger was het heel normaal dat de aanstaande bruidegom de hand van zijn toekomstige vrouw vroeg aan haar vader, uit teken van respect. Tegenwoordig wordt deze traditie niet erg strikt meer genomen omdat de acceptatie van de man uit vele andere dingen blijkt.

De witte bruidsjurk

Trouwen in een witte bruidsjurk lijkt voor de meeste vrouwen de gewoonste zaak van de wereld. Jaren geleden was een witte jurk de enige die geaccepteerd werd als belangrijke feestjurk. De kleur wit staat namelijk voor puurheid, onschuld en zoals vrijwel iedereen wel weet: maagdelijkheid. Toch bestaat de link met de witte bruidsjurk pas vanaf de vorige eeuw. In de middeleeuwen waren alle bruidsjurken namelijk erg kleurrijk. Toen gold: hoe meer kleuren, hoe rijker men was. Aan het einde van de achttiende eeuw werd de witte bruidsjurk ineens ongekend populair en dat is daarna altijd zo gebleven.

 ‘Something old, something new, something borrowed and something blue’

Dit zeer bekende gezegde geeft aan wat het bruidspaar tijdens de bruiloft bij zich moet dragen voor geluk in het verdere leven. Ben je opzoek naar something blue? Bekijk dan bijvoorbeeld eens onze kousenbanden.

Het bruidsboeket

Het gooien van het bruidsboeket tijdens het huwelijksfeest is een eeuwenoude traditie. Alle vrijgezelle dames staan klaar om het boeket te vangen en degene die hem vangt zal volgens de traditie de eerstvolgende zijn die trouwt. Dus springen dames! Wie weet ben je de volgende.

De trouwringen

Vanuit de traditie moet de trouwring om de ringvinger gedragen worden. Vroeger werd er namelijk geloofd dat er een ader vanuit de ringvinger naar het hart liep, en zo stonden zij dus altijd met elkaar in contact.

De kus

De kus is een geweldig moment waarop het bruidspaar laat zien dat zij allebei met volle overtuiging de huwelijksovereenkomst accepteren. Deze traditie bestaat al sinds de middeleeuwen. Het enige verschil is dat de kus toentertijd op de wang gegeven werd.

Bruidstaart

Het eten van de bruidstaart is waarschijnlijk het lekkerste moment van de bruiloft. De bruid en bruidegom snijden samen het eerste stuk van de taart aan als teken van hun verbondenheid, wat symbool staat voor de belofte om voor elkaar te zorgen. Het eerste stuk wordt tevens door het bruidspaar opgegeten en aan elkaar ‘gevoerd’.

Rijst en rozenblaadjes

De traditie rondom het gooien van rijst komt uit het verre Oosten. Volgens hen symboliseert het rijkdom, voorspoed en vruchtbaarheid. Het gooien van rijst is helaas niet meer toegestaan maar is vervangen door het gooien van rozenblaadjes die vreugde, geluk, genegenheid en liefde symboliseren. Misschien nog wel mooier dus.

Drempel

De meeste mannen dragen hun vrouw nadat zij getrouwd zijn thuis over de drempel, hoe romantisch. Deze traditie is ontstaan door een gedachte van vroeger. Er werd namelijk gedacht dat wanneer een vrouw het huis van haar echtgenoot in ging de demonen uit haar familie haar zouden volgen. Wanneer de man zijn vrouw over de drempel tilt kunnen deze demonen niet mee naar binnen komen.

De wittebroodsweken

De periode net na de bruiloft tot ongeveer zes maanden daarna vormen de wittebroodsweken. In deze periode zal het bruidspaar optimaal van elkaar genieten en gaat dan meestal op huwelijksreis. Het wordt ervaren als een hele fijne periode.

Gala- en feestkleding bij D-Moda

Heb jij binnenkort een bruiloft? Betaalbare gala- en feestkleding koop je bij D-Moda. Je kunt bij ons terecht voor een persoonlijk advies, maar ook voor de mooiste kleding en accessoires. Bekijk onze website voor een flinke dosis inspiratie of breng een bezoekje aan onze boetiek in Voorburg met meer dan 3.000 jurken. 

© 2010 - 2017 D-Moda.nl - Gelegenheidskleding voor dames en kinderen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel