De etiquette van een gala

Een gala is een feest dat vaak een deftige aangelegenheid is waarbij iedereen in galakleding verschijnt. Vandaag de dag worden deze etiquette minder nageleefd dan in het jaartal waar de gala-etiquette uit stammen. Toch kunnen gala-etiquette een bijzondere en romantische ervaring opleveren. Het formele proces verloopt volgens de volgende stappen:

De dame meevragen naar een gala

Hoewel de geëmancipeerde vrouw de man vandaag de dag gemakkelijk mee uit kan vragen, ligt het initiatief voor een gala echt bij de man. Zo vraagt de heer de dame via de officiële weg in een handgeschreven brief of zij hem wil vergezellen naar het gala. De heer schrijft zijn vraag op een blauw vel papier met een zilveren pen op. De dame reageert hier vervolgens op door een handgeschreven brief terug te sturen naar de heer, waarin zij de heer uitnodigt om thee te komen drinken. Mevrouw doet dit op een roze vel papier met een goudkleurige pen.

Op de thee

Wanneer de heer thee komt drinken, wordt er geen moment over het gala gesproken. De dame communiceert via het hapje dat zij de heer bij de thee aanbiedt. Serveert zij niets bij de thee, dan wijst zij het verzoek af. Wanneer de dame geen bepaalde verwachtingen wil scheppen na afloop van het gala serveert zij koekjes bij de thee. Een zelfgebakken of gekochte taart toont aan dat de dame in meer dan alleen het gala geïnteresseerd is en maakt via deze weg duidelijk aan de heer dat hij haar na het gala moet veroveren. Wanneer er slagroomtaart wordt geserveerd dan heeft de heer de dame al veroverd.

Wat wordt er geserveerd?

Als de dame dus iets serveert bij de thee geeft zij aan dat zij meegaat naar het gala. Tijdens deze ontmoeting is het onwijs belangrijk dat de dame de kleur van haar galajurk bekendmaakt door de kleur bijvoorbeeld terug te laten komen in een boeket met bloemen op tafel, of door een stuk van haar galajurk uit de kast te laten hangen. Hierop kan de man de kleur van de corsages aanpassen.

De corsages

Deze corsages brengt de heer mee naar de avond van het gala; draagt zelf de bloem naar boven en zorgt dat de dame de corsage met de bloem naar beneden draagt. Dit doet de heer nadat hij de dame heeft begroet middels een handkus, waarbij de lippen de hand nauwelijks mogen raken. Dit doet de heer overigens niet wanneer de dame handschoenen draagt.

Het gala

De heer begeleid de dame vervolgens naar de galalocatie. Hierbij laat de heer de dame altijd voorgaan, bijvoorbeeld bij binnenkomst van het gala. Wanneer het koppel via een trap op de locatie moet komen, is het weer ongepast als de vrouw voorgaat. De man loopt hierbij voorop, tenzij het om een zeer steile trap gaat en er een kans bestaat dat de dame zou kunnen vallen. Eenmaal op het gala kan de heer de dame ten dans vragen. Dit doet hij door een lichte buiging te maken. Wanneer de dame hiermee in wil stemmen dan knikt zij eenmaal met haar hoofd.

De dame mag alleen de dans weigeren wanneer de dans al aan een andere heer belooft is. Na afloop van het gala zorgt de heer ervoor dat hij gepast vervoer naar huis heeft geregeld voor de dame.

Wat is het belangrijkste voor de dame?

De desbetreffende dame hoeft eigenlijk alleen maar rekening te houden met haar jurk. Verder wordt alles voor haar geregeld. De dame moet tijdens de thee aantonen wat voor kleur galajurk zij zal dragen op de avond van het gala. De dame zal dus snel op zoek moeten gaan naar een mooie galajurk. Heeft u een gala op de planning staan en bent u nog op zoek naar een galajurk, dan bent u bij D-Moda in Voorburg aan het juiste adres. Kijk voor een greep uit het assortiment op www.d-moda.nl

© 2010 - 2017 D-Moda.nl - Gelegenheidskleding voor dames en kinderen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel